tiistai 17. joulukuuta 2013

15.Luukku-Hyvä hevosenomistaja

Pieni mielipidepostaus hyvästä hevosenomistajasta, jossa vierailee myös eräs toinen bloggaaja.

Luukut ovat taas myöhässä koneen takia, joka on takkuillut monena päivänä.




Anskun kirjoitus hyvästä hevosenomistajasta: 

Ansku&Pallo
Millainen on hyvä hevosenomistaja?
- Hevostaan täytyy oppia lukemaan, nähdä pieni muutos sen käytöksessä, liikkumisessa tai vaikka yleisilmeessä, sillä hevosenomistaja tuntee karvakorvansa parhaiten. Jos näin ei ole, pitää miettiä mikä on pielessä. Mitä aikaisemmin huomaa hevosessaan muutoksen, on hoidon aloittaminen nopeampaa. Esimerkiksi liikkeen muutos voi johtua lihasjumista, epäsopivasta varusteesta tai vaikka huonosta tarhan pohjasta. Myös liian vähäinen liikunta voi aiheuttaa ongelmia. Tällöin tulisi asiaan puuttua, kutsua hieroja tai hankkia muulla tavalla apua. On myös hyvä opetella hieromaan omaa hevostaan ensiavuksi edes jonkin verran, itse pyrin hieromaan vähintään kerran kuukauteen, mutta jos näkyy tai tuntuu jumeja, hieron vaikka joka päivä.




Hyvä hevosenomistaja tuntee hevosensa liikuntatarpeen ja osaa suunnitella ruokinnan sen mukaan. Tärkeintä olisi säännöllinen ja sopivan rankka liikunta, hyvälaatuinen ja riittävästi saatavilla oleva heinä, sekä mahdollinen väkirehu. Liian montaa eri rehua ei tulisi hevoselle tarjota, sillä hevosen maha on luotu selviämään pelkällä heinällä, joten mahahaavojen yms. ongelmien riski kasvaa mitä jalostetumpaa ja "fiinimpää" rehua hevonen syö. Ruokinta tulee aina hevosen mukaan. 




Hyvä hevosenomistaja osaa myös kuunnella muita ja ottaa vastaan palautetta omasta hevosestaan, mutta maalaisjärki on jutuissa pidettävä mukana. Ei jokainen ihminen voi olla oikeassa, ja kannattaa ottaa neuvosta vaari niiltä luottohenkilöiltään mielummin kuin jokaiselta maajussilta. Joskus ulkopuolinen silmä voi havaita omaa silmää paremmin hevosesta jotain pientä, mikä itseltä jäisi huomaamatta.


Tiivistetysti hyvä hevosenomistaja on hevoselleen luotettava johtaja, joka tuntee sen tarpeet, pitää huolta hevosesta ja sen tavaroista, sekä itsestään, ja on hevoselleen paras harrastuskaveri.


Itse pyrin olemaan mahdollisimman huolellinen hevosenomistaja. Joistakin asioista olen todella tarkka, vaikkei se välttämättä heijastu teksteissä. Tutkin hevosen jalat joka päivä mahdollisilta haavoilta tai turvotuksilta. Karsinan siivous on myös ehdoton, että sen pitää olla tosi siisti että hevonen voi hyvin. Oli hevonen sitten oma tai ei hoidan sen aina huolellisesti ja tarpeen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti